Nad Brnem se opět po roce objeví duha. LGBT+ festival Brno Pride Week 2024 se uskuteční od 18. do 25. května. Návštěvnictvo čeká týden plný kulturních, vzdělávacích i sportovních akcí s queer tematikou. Do brněnských ulic se navíc po   14 letech vrátí i duhový Pride průvod.

Festival Brno Pride Week je oslavou identity, rovnosti a diverzity. Jeho cílem je vytvořit prostor, kde se každý cítí vítán a respektován. Festival se s každým rokem snaží budovat silnější komunitu, bezpečnější prostředí a různorodější program pro široké spektrum lidí. Proto v letošním programu nezapomínáme na rodiny s dětmi, dospívající, věřící, ale i širokou veřejnost. Základním kamenem letošního programu je festivalová filozofie a tři základní hodnoty - pečovat, vzdělávat a propojovat.

Pečovat

Věříme, že péče o komunitu je základem naší práce. Proto máme v programu několik akcí, které lidem poskytnou bezpečný prostor pro hledání nových přátel, začleňování se do komunity a hledání podpory. Péčí se letos hlouběji zaměřujeme na dospívající a duhové rodiny. Pro ty je připravena přednáška Plánování duhové rodiny s Terezou Kadlecovou, která v organizaci Prague Pride vede kurz pro budoucí duhové rodiče a Veronikou Kodešovou, maminkou z duhové rodiny.

Program Brno Pride Weeku se nebude věnovat pouze rodičům. Stejně jako minulý rok mohou rodiny s dětmi navštívit čtení dětských knížek, tentokrát s herečkou Kateřinou Jebavou. Při čtení knihy „Princ a princ“ se děti setkají s neobvyklou láskou, která všechny provede napínavým dobrodružstvím plným překvapení a otázek. V pokračování „Král & král & rodina“ se královský pár vydá na nezapomenutelnou svatební cestu, kde objeví nejen tajemství džungle, ale také sílu rodinné lásky.

Vzdělávat

Věnujeme se aktuálním tématům týkajících se LGBTQIA+ práv, ale i dlouhodobě relevantním tématům jako je například psychické zdraví queer osob. V Česku je odhadem asi milion LGBT+ lidí. S čím se potýkají, a jak se jim žije? Zahraniční výzkumy již přinášejí první poznatky, k odpovědím na tyto otázky v rámci Česka ale nadále nemáme mnoho dat. Proto v roce 2023 vznikl na Masarykově univerzitě dlouhodobý projekt Queer zdraví. Současný pohled vědy, vysvětlení i čerstvé poznatky aktuálního projektu představí v přednášce Andrea Stašek.

Vzdělání je podle nás klíčem k porozumění a respektu. Proto se snažíme vzdělávat jak členy naší komunity, tak i lidi mimo ni. Panelová diskuse Queer lidé v médiích a popkultuře otevře témata od reprezentace queer lidí obecně, až po detailní analýzu stereotypů a jejich kulturně-historický kontext. Hosty této diskuse budou Iveta Jansová, vedoucí Katedry mediálních studií a žurnalistiky Masarykovy univerzity, odborník na minority Jeffrey Alan Vanderziel z Masarykovy univerzity a odbornice na LGBT+ identity Jana Jedličková z Univerzity Palackého. Režisérka Daniela Špinar přiblíží umělecký pohled na queer problematiku a celou debatou provede novinář, redaktor deníku N, Filip Titlbach. Ten se ujme také moderování debaty o současné queer literatuře v knihkupectví Martinus v OC Špalíček. V programu je připravena také přednáška o konsentu a předcházení sexuálnímu násilí nebo diskuse a přednášky o umění. Součástí festivalu již tradičně budou umělecké výstavy, kreativní dílny i promítání filmů.

Propojovat

Spojování různých filozofických ostrovů queer komunity je pro nás klíčové. Snahou je najít prostor pro propojování a podporovat dialog mezi různými skupinami a generacemi. Proto Brno Pride Week zahájíme prvním ročníkem brněnského duhového běhu Pride Run v parku Anthropos. Benefiční akce s podtitulem “Běžíme si pro rovná práva” přinese asi 4,5 km dlouhý závod podporující LGBT+ komunitu a nabídne doprovodný program pro queer účastnictvo, rodiny s dětmi i širokou veřejnost. Ze sportovních aktivit festival nabídne i jógu pro rodiny s dětmi i dospělé, nebo třeba taneční lekci salsy.

Již počtvrté v rámci festivalu vyjadřujeme podporu a sounáležitost církve s LGBT+ hnutím. Společně si připomeneme hodnotu "jednoty v mnohosti" a důležitost přijímání všech lidí bez ohledu na jejich sexuální orientaci či identitu při nedělní bohoslužbě, kterou povede farářka Církve československé husitské Sandra Silná.

Organizace Q-Hub v rámci festivalu spojí queer spolky a iniciativy v Brně a vytvoří otevřenou platformu pro podporu a rozvoj místní LGBT+ komunity. Historicky první setkání této platformy u kulatého stolu bude transparentní, před širokou veřejností. "Cieľom je, aby stretnutia pokračovali a slúžili k zdieľaniu a spolupráci. V mnohých oblastiach sa môže zdať, že si miestne spolky konkurujú, či už ide o ľudí alebo o granty. Všetci sa však snažíme o rovné práva a táto platforma by nás mala spájať," říká dramaturg festivalu Matúš Kropuch.

Největší a zároveň zakončovací událostí letošního Brno Pride Week bude duhový průvod, který se do Brna vrátí po 14 letech. Událost v roce 2008 narušili extremisté a musela být ukončena. "V tom roku musela zasahovať i záchranná služba, pretože mnohí ľudia sa tam nadýchali slzného plynu. V roku 2010 sa konal ďalší sprievod, ale ani ten sa nezaobišiel bez incidentov," říká produkční průvodu Melinda Murárová. “Jeden z důvodů, proč jsme průvody nepořádali, byla bezpečnost. Tento rok se na průvod cítíme být připravení a chceme ho udělat v souladu s našimi hodnotami - klidný a hlavně bezpečný. V rámci průvodu i celého festivalu spolupracujeme s bezpečnostními složkami i soukromou security službou,” informuje ředitelka festivalu Michaela Chylová. I přes všechna bezpečnostní opatření nebude zveřejněna trasa průvodu. Už nyní se na sociálních sítích v souvislosti s průvodem objevují výhružky blokád a násilí. Kvůli bezpečnosti všech je proto známé pouze místo odkud bude průvod vycházet a kam se bude vracet. "Chceme pokojným spôsobom ukázať, že sme tu a vždy sme tu boli, že queer ľudia nepatria na okraj spoločnosti a majú rovnaké práva ako všetci ostatní,” dodává Melinda Murárová.

Filozofie festivalu Brno Pride Week

Festival Brno Pride Week je nejen oslavou identity a rovnosti, ale také platformou pro podporu a propojení queer komunity. Filozofie našeho festivalu se zakládá na třech základních principech: pečovat, vzdělávat a propojovat.

Pečovat, Vzdělávat, Propojovat

Pečovat: Věříme, že péče o komunitu je základem naší práce. Chceme poskytovat bezpečný prostor, kde se lidé mohou seznamovat, setkávat a prožívat příjemné okamžiky.

Vzdělávat: Věnujeme se aktuálním tématům týkajících se LGBTQIA+ práv, ale i dlouhodobě relevantním tématům jako je například psychické zdraví queer osob. Vzdělání je podle nás klíčem k porozumění a respektu. Proto se snažíme vzdělávat jak členy naší komunity, tak i lidi mimo ni.

Propojovat: Spojování různých filozofických ostrovů queer komunity je pro nás klíčové. Snahou je najít prostor pro propojování a podporovat dialog mezi různými skupinami a generacemi. Náš festival zahrnuje program pro všechny zájmové i věkové skupiny, od nejmladších po nejstarší.

Etický kodex

Naše činnosti jsou založeny na etickém kodexu, který zajišťuje, že veškeré aktivity jsou v souladu s hodnotami respektu, solidarity a otevřenosti. Podporujeme týmovou spolupráci a vzájemný respekt, a zároveň se zdržujeme všech forem nenávistného chování.

Věříme, že spolupráce s partnery, kteří sdílí festivalové hodnoty, je základem naší práce. Klademe důraz na vícezdrojové financování a vyhýbáme se jakémukoli zneužívání podpory queer komunity pro komerční účely.

O nás

Festival Brno Pride Week je oslavou identity, rovnosti a diverzity. Naším cílem je vytvořit prostor, kde se každý cítí vítán a respektován. Pevně věříme, že společnými silami můžeme dosáhnout změn a posílit porozumění a inkluzi ve společnosti.

 

Tým Brno Pride

Brno 17. dubna 2023

 

Ke stažení

Tisková zpráva - Brno Pride Week 2024.pdf190.28 KB